HAKKIMIZDA

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Sergi Salonu 

(Ankara Veteriner Anatomi Müzesi / AVAM) 

 

Anatomi Anabilim Dalı’mızda, anatomik örneklerin eğitim ve sergileme amaçlı hazırlanma faaliyetleri; 1842 yılında İstanbul’da Askeri Veteriner Okulu’nun kurulmasıyla başlar. Sonrasında 1933 yılında Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinde Anatomi Kürsüsü’nün kurulmasıyla da devam eder. Aradan geçen 180 yılı aşkın süre içerisinde, çok fazla emek ve zaman harcanarak veteriner anatomi alanında yüzlerce örnek biriktirilmiş fakat bu eserleri muhafaza edecek ve sergileyecek bir tesisin tam olarak oluşturulamaması sebebiyle maalesef büyük bir kısmı kullanılamaz hale gelmiştir. 

Anatomi Anabilim Dalı; hem tarihi hem de bilimsel önem taşıyan hem de eğitim amaçlı olarak kullanılabilecek örneklerin yeniden hazırlanması, var olan kısıtlı eserlerin de zaman içerisinde yok olmasını önlemek amacıyla 2009 yılında yerleşik bir “Veteriner Anatomi Sergi Salonu” kurulması kararını almıştır. Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Merih HAZIROĞLU; serginin kurulması ile ilgili planlamaların yapılması, gerekli tekniklerin öğrenilmesi ve sonrasında da projenin yürütülmesi faaliyetleri için, o dönemde kürsümüz öğretim görevlisi olan Dr. Okan EKİM’i görevlendirmiştir. Anatomik eserlerin hazırlanması ve sergilenmesi ile ilgili modern tekniklerin öğrenilmesi ve anabilim dalımızda altyapısının oluşturulması amacıyla, doğal tarih ve anatomi konularında gelişmiş altyapıya sahip çeşitli ülkelere giderek bu ülkelerdeki üniversiteler ve müzelerde çalışmalarda bulunmuş, müzecilik ve anatomik preparat hazırlama teknikleri konusunda bilimsel becerisini arttırmıştır. 

Sonrasında da, modern bir anatomik sergileme tekniği olan ve ayrıca tüm Dünya’da ses getiren “ Body Worlds” sergisiyle de topluma tanıtılan “plastinasyon tekniği”nin Ankara Üniversitesi’nde ilk defa rutin olarak hayvanlarda uygulanmasını sağlayan plastinasyon laboratuvarı kurulmuştur. Bunların yanı sıra lisans ve lisansüstü öğrencilerinin de düzenli olarak kullandığı ve benzersiz eserler üretilen “anatomik preparat hazırlama ünitesi” de oluşturulmuştur. Tüm bu bölümlerde üretilen anatomik örnekler, müzenin sergi ve eğitim envanterinin zenginleştirilmesi için en önemli altyapıyı oluşturmaktadır. 

Yaklaşık 4 yıl süren hazırlık, eğitim ve kurulum faaliyetlerinin ardından 10 Haziran 2013 tarihinde, Anatomi Anabilim Dalı kuruluşunun 80. yılında, müzemiz resmi olarak açılmış ve tüm halkımızın beğenisine sunulmuştur. Bugün, Ankara Veteriner Anatomi Müzesi kısaca “AVAM”; Doç.Dr. Okan EKİM koordinatörlüğünde, sergi salonu statüsünde hizmetlerine devam etmektedir. 

Sergi salonumuzun bu aşamaya getirilmesinde, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün ve Veteriner Fakültesi Dekanlığı’nın bizlere olan güveni ve desteği büyük rol oynamıştır. Bunun yanı sıra Anabilim Dalı’mız akademik – idari personelinin özverili çalışmaları ve fakültemiz atölyelerinde görev yapan personelimizin eşsiz katkıları da kayda değerdir. 

Sergi salonumuzdaki örneklerin hazırlanması, muhafazası ve sergilenmesi faaliyetlerinde görev yapan akademik, idari ve teknik personel, aynı zamanda Anabilim Dalımız’ın kadrosundadır. Sergi salonumuzda ki tüm faaliyetler ve hizmetler, bölüm personelimizin özverili çalışmalarının yanı sıra Ankara Üniversitesi Veteriner Müzecilik Eğitimi Öğrenci Topluluğu (AVMET) bünyesinde görev alan lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin verdiği desteklerle, tamamen gönüllülük esasına göre yürütülmektedir. 

FOTOĞRAF GALERİSİ