SERGİMİZDE NELER VAR
AVAM; temel olarak 4 adet sergi salonundan, 1 adet 200 m2 açık hava atölyesinden ve örneklerin hazırlandığı üretim atölyesinden oluşur. Bu bölümler Veteriner Fakültesi öğrencilerinin anatomi eğitimine uygun olarak dizayn edilmiştir. Fakat bunun yanında ziyaret eden herhangi bir kişinin de kolayca anlayabileceği şekilde estetiğe ve anlaşılırlığa özen gösterilmiştir .
Sırasıyla kemik, eklem ve kas örnekleri, sonrasında sindirim solunum, boşaltım, üreme ve sinir sistemine ait preparatlar sergilenmektedir. Bunların yanında ülkemize özgü hayvanlardan doldurulmuş örnekler ve çeşitli ilgi çekici tasarımlar bulunmaktadır. En son olarak da tüm bu örneklerin nasıl yapıldığına dair bir fikir vermesi amacıyla sergi salonumuza ait üretim atölyesi de ziyaretçilerin ilgisine sunulmuştur.
Şu an sergide 550’nin üzerinde eser sergilenmektedir. Bu eserlerin en eskileri 1933 yılına aittir. Örneklerin %92’si organik bazlı yani gerçek doku veya organlardan oluşan iskelet, tahnit (hayvan doldurma), piyes, plastinat vb. preparatlardır. Bunların haricinde maket vb. eğitici materyaller de mevcuttur.
Sergi salonumuzda bulunan eserlerin oluşturulması sürecinde hiçbir şekilde canlı hayvanlar kullanılmamıştır . Örnekler; nekropsi laboratuvarları, deney hayvanları laboratuvarları, hayvanat bahçeleri, üretme çiftlikleri vb. yerlerden kontrollü olarak gelen kadavralardan hazırlanmıştır.
Sergideki birçok preparatın geçmişe dayalı bir hikâyesi ve bunun yanında tarihi önemi de vardır . Örneğin A.B.D Başkanı Harry TRUMAN’ın, 1945 yılında, 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İNÖNÜ’ye hediye ettiği ve üretme çiftliğinde damızlık olarak kullanılan meşhur hindi 1. sergi salonumuzda sergilenmektedir. Buna ek olarak Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesinden kaçan ve o dönem Ankaralılara korkulu anlar yaşatan meşhur piton yılanı Pakize’yi de 3. sergi salonumuzda bulabilirsiniz.